Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cynamonowe scones

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cynamonowa wariacja na temat scones - angielskich bułeczek.

Cynamonowe scones Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe scones

 

  • 1 czubata szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżka masła
  • ok. 0,5 szklanki mleka 3,2 %

Sposób przygotowania:

Cynamonowe scones
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej pozostałe sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Dodać do nich masło. Wyrobić palcami jak kruszonkę (zagnieść, a następnie mocno rozkruszyć). Do "kruszonki" powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Ciasto ma być delikatne, mięciutkie, ale nie ma kleić się do rąk. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją na grubość ok. 1,5 - 2 cm. Spłaszczony placek przekroić na ćwiartki. Kawałki ciasta ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Scones podawać na ciepło z dodatkiem masła i ulubionego dżemu.
Cynamonowe scones
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Cynamonowe scones
Masło dodane do sypkich składników i wyrobione jak kruszonka.
Cynamonowe scones
Ciasto uformowane w kulę spłaszczone i przekrojone na cztery części.
Cynamonowe scones
Kawałki ciasta ułożone na natłuszczonej blasze.