Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Cynamonowe udka ze smażonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Utarło się przekonanie, że jak cynamon to zwłaszcza do dań słodkich. Nic bardziej mylnego, świetnie się sprawdza jako dodatek do mięs.

Cynamonowe udka ze smażonymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe udka ze smażonymi jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe udka ze smażonymi jabłkami
Składniki na marynatę mieszamy dokładnie w naczyniu, a następnie nacieramy nimi każdy kawałek mięsa. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażam mięso z obu stron. Następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie prawie już miękkie obieramy jabłka i kroimy je w grubą kostkę. Obtaczamy w soli, cynamonie i czerwonym pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło, miód i ocet balsamiczny. Wrzucamy jabłka i smażymy wolno około 5 min, aż odparuje ocet, jabłka się zarumienią ale nie rozpadną. Podajemy z gorącym mięsem.
Cynamonowe udka ze smażonymi jabłkami
Wszystkie składniki do zamarynowania mięsa mieszamy razem.
Cynamonowe udka ze smażonymi jabłkami
Nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy w chłodne miejsce.
Cynamonowe udka ze smażonymi jabłkami
Opieczone mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem.
Cynamonowe udka ze smażonymi jabłkami
Pokrojone jabłka obtaczamy w przyprawach a następnie smażymy.