Mega łasuch

Mega łasuch

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Cynamonowe zawijane bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe zanim zostanie posmarowane dżemem posypywane jest cynamonem który dodaje bułeczkom niesamowitego smaku.

Cynamonowe zawijane bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe zawijane bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe zawijane bułeczki
Z kostki masła odcinam pasek o grubości 1cm. Pozostałe masło topię, a następnie studzę. W misce łączę masło z mlekiem, cukrem, drożdżami i połową mąki, po czym całość dokładnie mieszam. Do ciasta dodaję resztę mąki i ręcznie zarabiam ciasto w kulę, którą odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na 3 części. Pierwszą z nich rozwałkowuję, a pozostałe odstawiam. Na rozwałkowanym cieście kładę po kawałeczku masła które potem rozsmarowuję, posypuję cynamonem i smaruję cienką warstwą dżemu. Ciasto zwijam wzdłuż brzegu w roladę i kroję na plastry o grubości 3 cm. Każdy z uciętych kawałków umieszczam w papierowej foremce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka posypuję cukrem.
Cynamonowe zawijane bułeczki
Do miski z masłem dodaję mleko, cukier, drożdże i mąkę.
Cynamonowe zawijane bułeczki
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam.
Cynamonowe zawijane bułeczki
Ciasto ugniatam ręcznie, po czym formuję je w kulę.
Cynamonowe zawijane bułeczki
Ciasto rozwałkowuję, po czym układam na nim kawałki masła.