Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Cynamonówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne drożdżowe bułeczki cynamonowo-orzechowe

Cynamonówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonówki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cynamonówki
Podgrzewamy mleko- tak aby było ciepłe. W głebokim naczyniu wraz z cukrem rozdrabiamy drożdże, zalewamy mlekiem i mieszamy aż drożdże z cukrem się rozpuszczą. Odstawiamy na 20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajo, zalewamy rozczynem z drożdży. Ciasto zagniatamy ok 15-20 minut. Aż odchodzić będzie od rąk.Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W miseczce masło mieszamy z posiekanymi orzechami, cukrem oraz cynamonem.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Smarujemy dokładnie naszym nadzieniem i zawijamy w rulon. Następnie kroimy w małe bułeczki. Układamy na blachę lub tortownicę wyłożoną papierem do peiczenia i odstawiamy do wyrośniecia. Pieczemy ok 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Cynamonówki
przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka i cukru
Cynamonówki
Smarujemy ciasto nadzieniem a nastepnie zawijamy w roladę i kroimy na mniejsze kawałki.
Cynamonówki
układamy na blachę lub tortownicę i ponownie odkładamy do wyrośnięcia
Cynamonówki
Ciasto pieczemy ok 50 minut w nagrzanym do 180 sto;pni piekarniku