jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cynamonowy chlebek z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

„Domowa piekarnia” nie ma sobie równej! Chlebek wyszedł bardzo pyszny. Dzięki owocom jest słodki i doskonale nadaje się po prostu do kawy.

Cynamonowy chlebek z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowy chlebek z bakaliami

 

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowy chlebek z bakaliami
Połowę wody delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier oraz tyle mąki pszennej by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy , dobrze wymieszamy pozostawiamy do podrośnięcia. W oddzielonym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę pszenna, razową, cynamon i sól. Bakalie kroimy na paski, orzechy delikatnie siekamy. Pozostałą wodę także delikatnie podgrzewamy. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego wymieszane sypkie składniki. Zagniatamy ciasto, dodajemy pozostałą wodę oraz oliwę. Zagniatamy całość około 15 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane pozostawiamy do podrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy przygotowane bakalie. Ponownie zagniatamy ciasto do połączenia składników. Ciasto jeszcze raz pozostawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte wykładamy na przygotowaną formę. Pozostawiamy chwile by delikatnie wyrosło i pieczemy około godziny w 180˚C.
Cynamonowy chlebek z bakaliami
Suche składniki umieszczamy na jednej misce i mieszamy ze sobą
Cynamonowy chlebek z bakaliami
gdy ciasto odchodzi od reki pozostawiamy je do podrośnięcia
Cynamonowy chlebek z bakaliami
Do wyrośniętego ciasta dodajemy bakalie.
Cynamonowy chlebek z bakaliami
gdy ciasto z bakaliami ponownie wyrośnie przekładamy je na blaszkę.