AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Cynamonowy placek z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placek cynamonowy z rabarbarem i aromatyczną, chrupiącą kruszonką posypaną siekanymi migdałami. Wyśmienity do kawy.

Cynamonowy placek z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowy placek z rabarbarem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowy placek z rabarbarem
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy drobno. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki- cukier, maki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i przyprawy. W drugiej misce miksujemy jajka, następnie dodajemy olej i maślankę, ciągle miksując. Do składników suchych wlewamy mokre składniki i niezbyt dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35 x 25 cm wysmarowaną tłuszczem i posypaną tarta bułką. Na wierzchu wykładamy pokrojony rabarbar, posypujemy cukrem trzcinowym. Rabarbar posypujemy kruszonką przygotowaną z podanych składników ( wszystkie zagniatamy i rozkruszamy palcami ), a kruszonkę posypujemy siekanymi migdałami. Można jeszcze posypać cukrem trzcinowym, ale nie jest to konieczne. Pieczemy około 50-55 minut w temp. 180 stopni C. SMACZNEGO :)
Cynamonowy placek z rabarbarem
Z przygotowanych składników przyrządzamy kruszonkę, rabarbar obieramy i kroimy na kawałeczki.
Cynamonowy placek z rabarbarem
W jednej misce mieszamy suche, w drugiej mokre składniki, następnie łączymy.
Cynamonowy placek z rabarbarem
Ciasto wylewamy na blaszkę, na wierzchu wykładamy pokrojony rabarbar, posypujemy cukrem trzcinowym.
Cynamonowy placek z rabarbarem
Rabarbar posypujemy kruszonką i siekanymi migdałami. pieczemy 50-55 minut w 180 st.C.