monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Cynamonowy schab z puree kalafiorowymi i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dziś same rolady u mnie:) najpierw na słodko a teraz wytrawnie, serdecznie zapraszam:)

Cynamonowy schab z puree kalafiorowymi i papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cynamonowy schab z puree kalafiorowymi i papryką

 

  • 1 kotlet schabowy
  • 90 g kalafiora
  • 90 ml białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 pasek czerwonej papryki o szerokości około 2 cm
  • 1 pasek żółtej papyki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • ¼ łyżeczki cynamonu mielonego
  • Sól, pieprz
  • ½ łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 jajko
  • Bulka tarta

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowy schab z puree kalafiorowymi i papryką
Kalafior umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło. Dodać kalafior i lekko podsmażyć. Wlać wino, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Kontrolować ilość płynu na patelni a w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Miękkie warzywo ostudzić a następnie zblendować. Dodać posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz, wymieszać. Mięso umyć, osuszyć i rozbić. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem oraz majerankiem. Na płacie rozsmarować puree z kalafiora. Na jednym z końców ułożyć paski papryki ( nałożyć jedną na drugą) i zwinąć w roladkę. Panierować w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na pół głębokim oleju często obracając aby nie przypaliło się. Przed podaniem położyć na chwilę na ręcznik papierowy. Smacznego!
Cynamonowy schab z puree kalafiorowymi i papryką
kawałki kalafiora podsmażyć na masle
Cynamonowy schab z puree kalafiorowymi i papryką
wlac wino i dusić do miękkości pod przykryciem
Cynamonowy schab z puree kalafiorowymi i papryką
na płacie mięsa ulożyć farsz i zwinąć w roladkę