SUPERPRZEPIS

Cynamonowy sernik z jabłkami

  • 6
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Cynamonowy sernik z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Delikatnie waniliowy sernik z wyczuwalną nutą cynamonu, z kwaskowatymi jabłkami na cienkim kruchym cieście.

Składniki:

Cynamonowy sernik z jabłkami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka zimnej wody (opcjonalnie)

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 3 duże jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 3-4 małe jabłka
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Cynamonowy sernik z jabłkami

Ciasto:

Cynamonowy sernik z jabłkami
Cynamonowy sernik z jabłkami - tortownica wylepiona kruchym ciastem

Wszystkie składniki dokładnie lecz krótko zagniatamy. Możemy sobie pomóc elektrycznym malakserem. Następnie owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim tortownicę o średnicy 27 cm wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (ja na spód położyłam papier do pieczenia).

Masa serowa:

Cynamonowy sernik z jabłkami
Cynamonowy sernik z jabłkami - gotowa masa serowa

Masło miksujemy z cukrami. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie razem miksujemy. Nie ubijamy osobno białek! Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastem.

Jabłka:

Cynamonowy sernik z jabłkami
Cynamonowy sernik z jabłkami - sernik gotowy do pieczenia

Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i nacinamy wzdłuż prawie do końca. Tak przygotowane jabłka układamy na masie serowej i lekko w nią wciskamy. Na koniec posypujemy płatkami migdałów. Sernik opieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 1 godzinę 30 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Polecam kroić dopiero następnego dnia. Smacznego :)


Tagi:

sernik ciasto