kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

SUPERPRZEPIS

Cynamonowy tort bezowy z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tort dla wielbicieli bezowych łakomczuchów i miłośników cynamonu. Słodka cynamonowa eza przeplata się a lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi, chrupiącymi orzechami i kremowa masą z wanilią.

Cynamonowy tort bezowy z orzechami

Składniki:

Cynamonowy tort bezowy z orzechami

podstwowe

 

  • krem:
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • miąższ z laski wanilii

 

  • oraz słoik gęstych powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Cynamonowy tort bezowy z orzechami

Bezy:

Cynamonowy tort bezowy z orzechami
Na dzień wczęsniej przygotowujemy bezy i studzimy je przez noc w piekarniku.

Rozdzielamy białka od żółtek iw suchej misce miksera powoli (u mnie na tzw. 2 biegu) ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodajemy po jednej łyżce cukier puder. Kolejna łyżkę dodajemy dopiero wtedy kiedy poprzednia jest już dobrze rozmieszana. Na końcu dodajemy solidną, kopiastą łyżkę cynamonu.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy 3 okręgi równej wielkości i nakładamy taką sama ilość masy bezowej. Nie polecam piec bez na macie silikonowej. Beza wychodzi mało krucha a bardzo klejąca. Zdecydowanie lepsza wychodzi na zwykłam papierze do pieczenia nałożonym na blachę.

2

Cynamonowy tort bezowy z orzechami
Każdą bezę przezd pieczeniem posypujemy spora ilościa posiekanych orzechów.

Orzechy łupiemy i dość drobno siekamy. Bezy posypujemy orzechami.
Bezy pieczemy przez godzinę w 140 stopniach C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.
Blaty najlepiej jest upiec dzień wcześniej i zostawić w piekarniku do dnia następnego.

Krem:

Cynamonowy tort bezowy z orzechami
Krem do przełożenia blatów bezowych przygotowujemy na bazie smietanki z wanilią.

Kremówkę ubijamy powoli z ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii* do uzyskania lekkich pagórków. Powoli, stopniowo dodajmy cukier puder a gdy ten się całkowicie połączy z śmietanką dodajemy po łyżce mascarpone cały czas mieszając aż krem uzyska jednolitą konsystencję.
** Uważamy żeby nie ubić zbyt mocno bo zamiast masy uzyskamy słodkie masło.

4

Cynamonowy tort bezowy z orzechami
Dwa blaty ezowe smarujemy powidłami a nast,epnie maśą śmietanową.

Wybieramy najładniejszą bezę na wierzch a na dwóch pozostałych rozsmarowujemy gęste powidła. Jeśli te którymi dysponujemy nie są dość gęste aby nie spływać z tortu wystarczy podgrzewać je na minimalnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Powidła powinny być zimne dlatego warto sprawdzić je podczas pieczenia bez. Jeśli będą wymagały zredukowania, ze spokojem wystygną i stężeją do następnego dnia.
Składamy tort w kolejności: beza z powidłami – krem śmietankowy – bez z powidłami – krem śmietankowy – beza bez powideł.