Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Cytrusowe florentynki na waflach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodko- kwaśne florentynki na waflach ryżowych

Cytrusowe florentynki na waflach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrusowe florentynki na waflach

 

  • 12 cienkich wafli ryżowych
  • 15 dag płatków migdałowych
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 dag masła lub dobrej margaryny
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 7 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Cytrusowe florentynki na waflach
W garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ciągle mieszamy. Po dwóch minutach wlewamy śmietanę i gdy się zagotuje dodajemy skórkę pomarańczową, sok z cytryny oraz płatki migdałowe. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy do czasu, aż niemal cała śmietana się zredukuje. Powstałą masę wykładamy na wafle ryżowe. Pieczemy w 170 stopniach przez 10 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim florentynki przy lekko uchylonych drzwiczkach jeszcze na 5 minut, studzimy. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dolewając około 6-7 łyżek wrzącej wody. Czekoladą smarujemy spody wafli i odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zastygnie.
Cytrusowe florentynki na waflach
W garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ciągle mieszamy.
Cytrusowe florentynki na waflach
Po dwóch minutach wlewamy śmietanę i gdy się zagotuje dodajemy skórkę pomarańczową, sok z cytryny oraz płatki migdałowe.
Cytrusowe florentynki na waflach
Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy do czasu, aż niemal cała śmietana się zredukuje. Powstałą masę wykładamy na wafle ryżowe.