jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Cytrusowy kurczak z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Cytrusowy kurczak z żurawiną to dietetyczne mięsko które można zjeść z ryżem brązowym, drobnym makaronem lub kaszą jaglaną.

Cytrusowy kurczak z żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrusowy kurczak z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Cytrusowy kurczak z żurawiną
Piersi z kurczaka kroimy w poprzek włókien pod skosem w plastry o grubości 1 cm.

Przygotowujemy marynatę do mięsa. Oliwę mieszamy z przyprawami tj. pieprzem białym oraz imbirem. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy po czym dodajemy plastry mięsa. Zwracamy uwagę, by marynata pokryła dokładnie mięso.

Obieramy jabłko. Ścieramy je w łezkę. Wlewamy sok z pomarańczy do rondelka. Dodajemy starte jabłko, żurawinę. Szorujemy limonkę w gorącej wodzie i ścieramy skórkę. Doprawiamy pomarańczowy sok sokiem z limonki tak, by był lekko kwaśny (gdyby sok z pomarańczy był zbyt słodki). Dodajemy szczyptę startej skórki z limonki. Podgrzewamy sok z jabłkiem. Do gorącego wkładamy mięso wraz z marynatą i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut w zależności od wielkości kawałków mięsa.

Mięso powinno być jasne z wierzchu i w przekroju. Podajemy kawałki mięsa polane sosem cytrusowym z listkami orzeźwiającej mięty. Jeśli lubimy cytrusowe aromaty posypujemy również startą skórką z limonki.
Cytrusowy kurczak z żurawiną
Do gorącego sosu cytrusowego wkładamy mięso wraz z marynatą i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut w zależności od wielkości kawałków mięsa.