jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cytrusowy pstrąg z owocową sałatką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjne, świąteczne potrawy zna większość z nas. Ale to nie powód, by nasze stoły zawsze wyglądały tak samo. Dziś polecam cytrusowe pstrągi. Wyglądają i smakują pysznie:)

Cytrusowy pstrąg z owocową sałatką

Składniki:

Cytrusowy pstrąg z owocową sałatką

RYBY:

OWOCOWA SAŁATKA:

Sposób przygotowania:

Cytrusowy pstrąg z owocową sałatką

ETAP 1

Cytrusowy pstrąg z owocową sałatką
Łączymy składniki cytrusowego masełka

Ryby przepłukujemy i dokładnie osuszamy.

Owoce dokładnie myjemy. Z 1/3 cytryny i 1/3 pomarańczy ścieramy skórkę. Tak przygotowaną łączymy z masłem i częścią natki pietruszki.

ETAP 2

Cytrusowy pstrąg z owocową sałatką
Cytrusowe masełko oraz cynamon umieszczamy w środku rybek

Osuszone ryby nacieramy solą oraz pieprzem. Ich środek wypełniamy przygotowanym cytrusowym masełkiem.

Każdą rybę dodatkowo oprószamy w środku szczyptą cynamonu.

ETAP 3

Cytrusowy pstrąg z owocową sałatką
plasterki pomarańczy i cytryny umieszczamy w nacięciach ryby

Wierzch ryb nacinamy w 4 miejscach. W wykonanych nacięciach umieszczamy naprzemiennie plasterki pomarańczy i cytryny. Ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego wcześniej olejem. Ich wierzch posypujemy pozostałą pietruszką.
Ryby skrapiamy sokiem z pozostałej części cytryny i pomarańczy.

Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy sałatkę.

Pomarańcze dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Układamy je na przygotowanych do podania talerzach. Ich wierzch posypujemy ziarenkami granatu. Całość skrapiamy olejem lnianym i oprószamy kolorowym pieprzem.

Upieczone ryby układamy koło owocowej sałatki. Całość dekorujemy natką pietruszki i podajemy.