Nulek

Nulek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

CYTRYMAK - makowiec w cytrynowej chmurce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

CYTRYMAK - cudowna alternatywa dla tradycyjnego makowca - lekkie, bakaliowo-kremowe ciasto, które zapada w pamięć i serce każdego, kto go spróbuje... U mnie pozycja obowiązkowa na świątecznym stole! :)

CYTRYMAK - makowiec w cytrynowej chmurce

Składniki:

CYTRYMAK - makowiec w cytrynowej chmurce

 

  • Ciasto:

 

  • 150 g maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g mielonych migdałów albo orzechów włoskich (można wymieszać)
  • 100 g cukru pudru
  • 8 białek
  • 4 duże żółtka
  • szczypta soli

 

  • Krem:

 

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe albo cytrynowe (mocniejszy smak)
  • 350 ml mleka
  • 50 ml soku cytrynowego ze świeżych cytryn
  • kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

 

  • biała polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

CYTRYMAK - makowiec w cytrynowej chmurce
Suche składniki na ciasto mieszamy w misce. Ubijamy białka na sztywno ze solą, a potem dosypujemy powoli cukru, nie przerywając miksowania. Wciąż miksując, dodajemy po żółtku, a potem stopniowo i delikatnie (na niskich obrotach miksera) wsypujemy suche składniki. Pieczemy ciasto w dwóch tortownicach średniej wielkości, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych lekko bułką tartą w 170 st. C. przez 20 min.. Studzimy. Sok z cytryny wlewamy do mleka. Zostawiamy ok. 1/2 szklanki tej mieszanki, resztę gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mleko ze szklanki przyda się do rozrobienia budyniu oraz żółtek. Po uzyskaniu jednolitego roztworu, wlewamy go do wrzącego mleka i mieszamy intensywnie na zmniejszonym ogniu, aż powstanie budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce budyniu (musi być idealnie wystudzony, bo masa się zwarzy) i miksujemy na gładki krem. Upieczone ciasto przekładamy kremem. Na wierzch wylewamy roztopioną czekoladę. Chłodzimy ok. 2 godziny. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu, gdy się już "przegryzie". :)Polecam gorąco - nie tylko w Boże Narodzenie! :)