dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Cytrynowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wilgotna, aromatyczna babka, która jest prosta i szybka w przygotowaniu. Polecam leniuszkom, którzy lubią smacznie zjeść:)

Cytrynowa babka

Składniki:

Cytrynowa babka

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka

Przygotowanie składników:

Cytrynowa babka
Z umytych cytryn ścieramy skórkę i wycisamy sok.

Cytryny dokładnie myjemy i parzymy. Skórkę ścieramy na tarce. Z cytryn wyciskamy sok.

Przygotowanie ciasta:

Cytrynowa babka
Do ciasta dodajemy pianę z białek i mieszamy.

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy sok, skórkę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy.

Pieczenie babki:

Cytrynowa babka
Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy ciasto.

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 1 godzinę.
Smacznego!