haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Cytrynowa babka z wisniami i migdałami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Duża babka, długo utrzymująca świeżość. Niesamowicie aromatyczna!

Cytrynowa babka z wisniami i migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowa babka z wisniami i migdałami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 450 g drylowanych wiśni (ja użyłam mrożonych)
  • 1 małe opakowanie płatków migdałowych
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka z wisniami i migdałami
Białka ubić na sztywno. Żółtka, masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, gładką masę. Do żółtek dodać startą skórkę z 1 cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodać także mąkę i proszek. Chwile miksować. Na końcu dodać białka i całość delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do formy. Piec ok 10-15 minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku. Następnie na ciasto wyłożyć wiśnie i piec dalej w temperaturze 150 - 175 stopni przez ok. 40-45 minut (zależy od piekarnika). Pokrojone kawałki babki posypujemy płatkami migdałowymi. Czas przygotowania zaznaczony jest bez czasu pieczenia ciasta :)
Cytrynowa babka z wisniami i migdałami
Etap 1
Cytrynowa babka z wisniami i migdałami
Etap 2
Cytrynowa babka z wisniami i migdałami
Etap 3