mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Cytrynowa drożdżówka do odrywania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto pięknie wyrosło, idealnie skomponowało się ze skórką cytrynową, no i tak fajnie się odrywało po kawałeczku:)

Cytrynowa drożdżówka do odrywania

Składniki:

Cytrynowa drożdżówka do odrywania

 

  • 2 i 3/4 (350g) szklanki mąki
  • 1/4 (50g) szklanki cukru
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych (9 g suchych drożdży lub 18 g świeżych)
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 55 g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka

 

  • Cytrynowa posypka:

 

  • 1/2 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
  • 3 łyżki otartej skorki z cytryny (z 3 cytryn)
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy (nie użyłam)

 

  • Ponadto:

 

  • 55g rozpuszczonego masła (wyjdzie mniej)

Sposób przygotowania:

Cytrynowa drożdżówka do odrywania
Dwie szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera. Mleko z masłem mocno podgrzać, aż masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać wodę i odstawić aż troszkę przestygnie - dodać wanilie i wymieszać. Wlać do miski z mąką i wymieszać łopatką. Wyrabiać mikserem dodając jajka po jednym. Dodać następne 1/2 szklanki mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą mąką - końcowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do rąk.
Przełożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie wymieszać cukier ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, rozpuścić masło i wysmarować masłem foremkę keksową 22 x 12cm.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, posmarować masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10cm).

Rozsypać na pierwszym 1,5 łyżki mieszanki cukru ze skórkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie cukru.

Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5cm) i układać je na sztorc w keksówce. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180oC, piec około 30 minut, aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Przestudzić w formie 15 minut, wyjąć i ewentualnie polukrować.

Tagi:

jajko jajka