Jenny Morris

Jenny Morris

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Cytryna konserwowa z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cytryna konserwowa z chili, aromatycznym rozmarynem i liściem laurowym jest świetnym dodatkiem do różnych dań.

Cytryna konserwowa z chili

Składniki:

Cytryna konserwowa z chili

 

  • 2 duże, dojrzałe cytryny
  • garść małych, zielonych papryczek chili
  • garść małych, czerwonych papryczek chili
  • 3 kopiaste łyżki stołowe soli
  • liść laurowy
  • gałązki rozmarynu
  • woda

Sposób przygotowania:

Cytryna konserwowa z chili
1.Odkrój końcówki cytryny a resztę pokrój w cienkie kawałki. Wrzuć je razem z papryczkami do wygotowanego słoika i zasyp solą.

2. Dodaj liść laurowy ( mniej więcej w połowie słoika). Przykryj wszystko świeżym rozmarynem i zasyp końcową warstwą soli. Wypełnij słoik ciepłą wodą tak by wszystko było przykryte.

3.Zakręć słoik i porządnie wstrząśnij.

4.Odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Jest to świetny dodatek do gremolaty, wspaniale nadaje się również do dressingów czy potraw z ryżem.