Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Cytrynowa makówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodkie makowe ciasto przełamany cytrynowym kremem

Cytrynowa makówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowa makówka

 

  • CIASTO:
  • 8 białek,
  • 4 żółtka,
  • 100g migdałów,
  • 50g mielonych migdałów,
  • 100g wiórek kokosowych,
  • 100g cukru,
  • 150g maku,
  • KREM:
  • 175ml soku z cytryny (sok z około 4 cytryn),
  • 400ml mleka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 200g masła,
  • 8 łyżek cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 budynie śmietankowe (z cukrem),
  • LUKIER:
  • 1 łyżka gorącej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • do dekoracji migdały (kilkanaście sztuk) i złote kulki

Sposób przygotowania:

Cytrynowa makówka
Całe migdały zalewamy gorącą wodą, moczymy około 3 minut i obieramy z łupinek, a następnie siekamy. Najlepiej migdały parzyć porcjami, bo szybko się zsychają i będzie je trudno obrać. Po obraniu migdały siekamy. Można kupić od razu siekane migdały. Składniki ciasta dzielimy na pół. Łączymy ze sobą mielone i siekane migdały, wiórki kokosowe, mak i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie całość mieszamy z jajkami na wolnych obrotach miksera. Kolejno dodajemy sypkie składniki i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do foremki (23x28cm) i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Podobnie postępujemy z drugim blatem. Ciasta studzimy. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy go z mlekiem. Odlewamy 1/2 szklanki mleka i rozrabiamy w niej budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń, mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy an puszystą masę. Dodajemy po łyżce budynie cały czas ucierając. Kremem przekładamy blaty ciasta. Przygotowujemy lukier. Wodę, sok z cytryny i cukier puder mieszamy dokładnie, aż powstanie gęsta masa o konsystencji przypominającej śmietanę. Lukrem polewamy ciasto. Ciasto dekorujemy migdałami i złotymi perełkami. Smacznego :)
Cytrynowa makówka
Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta.
Cytrynowa makówka
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Cytrynowa makówka
Kolejno dodajemy sypkie składniki i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do foremki (23x28cm)
Cytrynowa makówka
Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy an puszystą masę. Dodajemy po łyżce budynie cały czas ucierając. Kremem przekładamy blaty ciasta.

Tagi:

ciasto mak