SUPERPRZEPIS

Cytrynowa tarta z truskawkami

  • 2
  • gosia p.
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Cytrynowa tarta z truskawkami

Tak przygotowana tarta świetnie pasuje do popołudniowej kawki. Polecam truskawki i cytrynowy smak tarty fajne razem smakują.

Składniki:

Cytrynowa tarta z truskawkami

CIASTO

MASA

  • 5 jajek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150 ml soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
  • 130 gram cukru

WIERZCH

  • ok. 150 gram truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Cytrynowa tarta z truskawkami

ETAP 1:

Cytrynowa tarta z truskawkami
Do miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy.

CIASTO: Składniki ciasta przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto robimy w kulę i wkładamy na 15 minut do zamrażalki.

ETAP 2:

Cytrynowa tarta z truskawkami
Formy do tarty wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem.

Następnie ciastem wylepiamy dwie małe formy lub jedną większą. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 stopni.

ETAP 3:

Cytrynowa tarta z truskawkami
Miksujemy wszystkie składniki masy ok. 5 minut.

Składniki masy przekładamy do miski i wszystko razem przez 5 minut miksujemy.

ETAP 4:

Cytrynowa tarta z truskawkami
Na podpieczone ciasto wylewamy masę cytrynową.

Masę wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy całość ok. 35 minut w temp. 180 stopni. (Ciasto można przykryć folią aluminiową, by się nie spiekło z wierzchu)

ETAP 5:

Cytrynowa tarta z truskawkami
Na wierzchu tarty układamy pokrojone w plasterki truskawki i wylewamy galaretkę.

Truskawki obieramy z szypułek i kroimy w plasterki, po czym układamy na tarcie. Wierzch polewamy galaretką truskawkową, którą wcześniej przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.