lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Cytrynowe ciacho z bitą smietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jesień ma swoje uroki . Tęcza kolorów która udziela nam się w kuchni - przynajmniej mi . Moje ciacho wyszło bardzo smaczne .

Cytrynowe ciacho z bitą smietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cytrynowe ciacho z bitą smietaną

 

 

  • 3 jaja

 

  • cukier puder szklanka

 

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • cukier 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciacho z bitą smietaną

Miksujemy jaja z cukrem pudrem na puch - masa robi się prawie biała - wtedy wiemy , że już jest gotowa. Przesiewamy mąkę pszenna i mąkę ziemniaczana rzem z proszkiem do pieczenia. Rozpuszczamy margarynę i na przemian z mąką dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach. W tym samym czasie wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy do ciasta. Formę smarujemy margaryna i obsypujemy mąką albo bułka tarta jak to woli. Wlewamy masę do formy i pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Ubijamy śmietanę 30% dodajemy do niej śmietan fiks jeden i cukier .kładziemy na ostudzone ciasto dekorujemy wiśniami kandyzowanymi i do lodówki na godzinkę podajemy schłodzone wtedy śmietana jest pyszniejsza :)

Cytrynowe ciacho z bitą smietaną
Miksujemy jaja z cukrem pudrem na puch - masa robi się prawie biała - wtedy wiemy , że już jest gotowa. Przesiewamy mąkę pszenna i mąkę ziemniaczana rzem z proszkiem do pieczenia. Rozpuszczamy margarynę i na przemian z mąką dodajemy do masy.
Cytrynowe ciacho z bitą smietaną
Formę smarujemy margaryna i obsypujemy mąką albo bułka tarta jak to woli. Wlewamy masę do formy i pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

Tagi:

mak