blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Cytrynowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cytrynowe ciasteczka mogą posłużyć jako ozdoba choinki.

Cytrynowe ciasteczka

Składniki:

Cytrynowe ciasteczka

 

  • 125 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • aromat cytrynowy
  • łyżka skórki startej z cytryny
  • 25 g mielonych migdałów
  • 175 g mąki
  • 100 g polewy cytrynowej
  • 100 g galaretek cytrynowych

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciasteczka
Masło, cukier, aromat, skórkę cytrynową, migdały i mąkę zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć na 1 godz. do lodówki. Blachę wyłożyć pergaminem. Ciasto rozwałkować, pokroić na małe kwadraciki. Ciasteczka ułożyćnabla-sze, piec 8 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C, wyjąć, ostudzić. Polewę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, 4 łyżki odłożyć. Połowę ciasteczek posmarować polewą, przykryć pozostałymi. Resztę polewy rozprowadzić na środku każdego ciasteczka. Galaretki pokroić na kawałki, ozdobić ciasteczka. Odstawić, aż polewa stwardnieje.