Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cytrynowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasteczka cytrynowe są bardzo smaczne, aromatyczne i kruche. W kształcie herbaty było miłym zaskoczeniem dla gości.

Cytrynowe ciasteczka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cytrynowe ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciasteczka
(Na kartonie odrysować torebkę herbaty i wyciąć).

Do przesianej mąki dodać cukier puder, starte na tarce zimne masło i smalec, posiekać, wlać żółtka, śmietanę, sok z cytryny i wsypać otartą skórkę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na grubość 1 mm, przyłożyć szablon z kartonu, wykroić ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, od góry wbić po kawałku wykałaczki i włożyć na 10-12 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, ostudzić na kratce.

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. 1/3 każdego ciasteczka zanurzyć w polewie, odłożyć na wykałaczkach do zastygnięcia. Następnie na bawełnianej nitce przyczepić etykietki od herbaty.
Cytrynowe ciasteczka
Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem i smalcem.
Cytrynowe ciasteczka
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Cytrynowe ciasteczka
Rozwałkowane ciasto pokroić na kształt herbaty.
Cytrynowe ciasteczka
Ułożyć na blaszce i wbić i do każdego ciasteczka wykałaczkę.
Cytrynowe ciasteczka
Upieczone i ostudzone zanurzyć w płynnej czekoladzie.