SUPERPRZEPIS

Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami Więcej zdjęć (8)

Ciasto kruche z makiem i musem z jabłek z cytrynową nutką jest efektowne, aromatyczne i bardzo smaczne.

Składniki:

Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami

 

  • Ciasto kruche:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • Masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej
  • 2 białka
  • 3 łyżki konfitury z aronii
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Mus z jabłek:
  • 80 dag jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • cukier do smaku
  • Ciasto z białek:
  • 4 białka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki tortowej
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżka soku z cytryny
  • Pozostałe składniki:
  • posiekane migdały

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtka i otartą skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Włożyć na 10-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Gotową masę makową wymieszać z konfiturą z aronii, skórką pomarańczową i sztywno ubitą pianą z białek. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i ponownie włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Mus z jabłek: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i rozgotować. Wsypać galaretę, dokładnie wymieszać( w razie potrzeby dosłodzić cukrem). Odłożyć do stężenia.

Ciasto z białek z makiem: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielony mak, oliwę i aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia, kwadratową blaszkę o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut, ostudzić.

Jeszcze ciepły mus z jabłek wyłożyć na zimny placek z makiem, przykryć biszkoptem makowym. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, oblać ciasto, posypać posiekanymi migdałami, odłożyć do stężenia.
Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami
Do mąki dodać masło, skórkę cytrynową i pozostałe składniki.
Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami
Do gotowej masy makowej dodać konfiturę, skórkę pomarańczową i pianę z białka.
Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami
Do rozgotowanych jabłek wsypać galaretki i wymieszać.
Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami
Białka z cukrem ubić, dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia, wymieszać.
Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami
Ciepły mus wyłożyć na zimne, upieczone ciasto z makiem.
Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami
Przykryć ciastem makowym.
Cytrynowe ciasto z makiem i jabłkami
Oblać lukrem i posypać posiekanymi migdałami.