Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Cytrynowe muffinki posypane trzcinowym cukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne, mocno cytrynowe muffinki

Cytrynowe muffinki posypane trzcinowym cukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe muffinki posypane trzcinowym cukrem

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe muffinki posypane trzcinowym cukrem
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, mocno wycieramy jednorazowym ręcznikiem, a następnie żółtą skórką ścieramy na tarce. Cytrynę przecinamy i wyciskamy z niej wszystek sok - pozbywamy się pestek. Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka - miksujemy mikserem na jednolity puch. Następnie na przemian dodajemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem oraz śmietanę (stopniowo, każdego po trochu). Na samym końcu do ciasta dodajemy otartą skórką oraz wlewamy wszystek sok - jeszcze chwilę miksujemy. Masę wlewamy do 1/3 wysokości foremek na muffiny, następnie ciasto posypujemy dużą szczyptą cukru trzcinowego. Muffinki piekłam ok. 28 minut w temp. 180*
Cytrynowe muffinki posypane trzcinowym cukrem
Etap 1 wyciskamy sok z cytryny i ocieramy skorke
Cytrynowe muffinki posypane trzcinowym cukrem
Etap 2 do ciasta dodajemy tez smietane i make
Cytrynowe muffinki posypane trzcinowym cukrem
Etap 3na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny
Cytrynowe muffinki posypane trzcinowym cukrem
Etap 4muffinki posypujemy cukrem trzcinowym