SUPERPRZEPIS

Cytrynowe muffiny z czereśniami

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Cytrynowe muffiny z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Cytrynowe muffiny to jedne z moich ulubionych, smak ich jest niepowtarzalny i idealnie komponuje się z sezonowymi owocami. Dzisiaj na deser przygotowałam połączenie cytryny z czereśniami.

Składniki:

Cytrynowe muffiny z czereśniami

 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukry
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

 

 

 

  • kruszonka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 25 g masła

Sposób przygotowania:

Cytrynowe muffiny z czereśniami
Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i skórkę cytryny – mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt,olej i wbijamy jajko – mieszamy.

Do suchych składników wlewamy mokre – mieszamy.

Do papilotek przekładamy ciasto do 3/4 wysokości. Czereśnie drylujemy, wkładamy do ciasta.

Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.

Kruszonkę przekładamy na owoce. Wkładamy muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut do zarumienienia i suchego patyczka.
Cytrynowe muffiny z czereśniami
Do miski wsypujemy suche składniki i je mieszamy
Cytrynowe muffiny z czereśniami
do drugiej przekładamy mokre składniki które nastepnie po wymieszaniu dodajemy do suchych
Cytrynowe muffiny z czereśniami
ciastem uzupełniamy papiloty i wkładamy owoce
Cytrynowe muffiny z czereśniami
przygotowujemy kruszonkę która nakładamy na owoce - pieczemy