bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Cytrynowe pączki z mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wprawki przedostatkowe, pyszne pączki z blogu "Gotuję bo lubię"

Cytrynowe pączki z mascarpone

Składniki:

Cytrynowe pączki z mascarpone

 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • skórka starta z 1 dużej cytryny
  • 3 jajka
  • 225 g mascarpone
  • 1 łyżka wódki
  • cukier puder
  • 3 kostki smalcu

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe pączki z mascarpone
Mąkę połączyc z solą, proszkiem i skórką z cytryny. Jajka ubijc z cukrem, następnie dodając wódkę i mascarpone. Mieszamy. Do masy dodajemy po łyżce mąki i mieszamy do chwili gdy ciasto będzie gładkie. W garnku rozpuszczamy smalec. Ciasto przekładamy do szprycy bez końcówki i wyciskamy małe porcje ciasta na mocno rozgrzany tłuszcz (najlepiej robi się to niestety palcem). Pączki smażymy z obu stron na na niezbyt dużym ogniu (gdy smalec zaczyna nam dymic a pączki zbyt szybko brazowieć lepiej zmniejszyc temperature tłuszczu) .Upieczone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy, przestygnięte posypujemy cukrem pudrem.