Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Cytrynowe skrzydełka w chrupiącej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Reklamy namawiają nas do kupna kubełków pełnych dobroci. Jednak te smakołyki nie do końca są nam przychylne, a więc zachęcam do zrobienia własnych.

Cytrynowe skrzydełka w chrupiącej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe skrzydełka w chrupiącej panierce

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe skrzydełka w chrupiącej panierce
Czyste skrzydełka przecinamy na stawach na trzy części, końcówkę odkładamy na bok, będziemy używca tych najgrubszych elementów. Do maślanki dodajemy wszystkie przyprawy, sok wyciśnięty z całej cytryny a resztę owocu kroimy w kostkę i te dodajemy do marynaty. W takiej zalewie marynujemy całą noc. W zamykanym naczyniu mieszamy składniki na panierkę, bazylię rozcieramy w dłoniach na drobno. Dzięki kaszce panierka jest bardzo, bardzo chrupiąca i zwarta. A zamykane naczynie pozwali nam dokładnie panierować mięso bez brudzenia rąk, wystarczy energicznie potrząsać. Na patelni rozgrzewamy 2 – 3 cm oleju, skrzydełka wprost z maślanki przekładamy do panierki, obtaczamy i smażymy na aż się ładnie zarumienią z każdej strony. Osuszamy na papierze i gotowe, do tego góra surówki i obiad gotowy.
Cytrynowe skrzydełka w chrupiącej panierce
Do maślanki dodajemy składniki na marynatę i pokrojoną cytrynę
Cytrynowe skrzydełka w chrupiącej panierce
Czyste skrzydełka zanurzamy i moczymy przez całą noc
Cytrynowe skrzydełka w chrupiącej panierce
Składanki na panierkę mieszamy w zamykanym naczyniu, to nam ułatwi pracę
Cytrynowe skrzydełka w chrupiącej panierce
Usmażone na rumiano kawałki osuszamy na ręczniku