Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Cytrynowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Piękny, eleganski i pyszny placek z dwoma masami!

Cytrynowiec

Składniki:

Cytrynowiec

 

 

  • MASA ŚMIETANOWA
  • 1/2 l. śmietany kremówki
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Cytrynowiec
1) Upiec cienku jasny biszkopt


2) Masa cytrynowa
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić go wodą do 2,5szklanki. Odlać 1/2 szkl. resztę zagotować razem z cukrem. W 1/2 szkl. soku rozprowadzić budyń i żółtka, mąkę połączyć z gotującym płynem cytrynowym, gotować do zestygnięcia. Przestudzony budyń dodawać po 1 łyżce ucierając masło.

3) Masa śmietankowa
4łyżeczki żelatyny rozpuścic w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodawać cukier i na końcu żelatynę.

4) Połączenie ciasta
Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy, pokrojone w kostkę - masa śmietanowa - herbatniki - polewa.