nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Cytrynówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taka cytrynowa nalewka jest pyszna sama, ale można też przygotowywać z jego dodatkiem wszelakie ciekawe drinki.

Cytrynówka

Składniki:

Cytrynówka

 

  • 1 kg cytryn
  • 1 litr wody
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 litra spirytusu

Sposób przygotowania:

Cytrynówka
Cytryny dokładnie umyć, wyszorować pod ciepłą wodą. Obrać cytryny ze skórek. Z cytrynowych skórek odkroić białą błonkę. Cytrynową skórkę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć ją do dużego słoja. Wycisnąć sok z obranych cytryn i dodać go do cytrynowych skórek umieszczonych w dużym, szczelnie zamykanym naczyniu. Cukier zagotować w całej ilości wody, aż pod wpływem podgrzewania całkiem się rozpuści i powstanie taki słodki cukrowy syrop. Dodać rozpuszczony, zagotowany w wodzie cukier do słoja z cytrynowymi skórkami i sokiem. Do wszystkim składników dolać spirytus. Wstrząsnąć słojem, aby całość się wymieszała. Słój z cytrynową, procentową zawartością przestawić w chłodne, zacienione miejsce. Na drugi dzień odsączyć cytrynówkę z cytrynowych skórek i przelać ją do butelek. Po upływie tygodnia cytrynowy trunek jest gotowy do spożycia.