aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Cytrynowo- orzechowy torcik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny i bardzo prosty do zrobienia torcik, z lekką masą z posmakiem cytryny! Polecam na każdą okazję!

Cytrynowo- orzechowy torcik

Składniki:

Cytrynowo- orzechowy torcik

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 8 łyżek cukru
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 garście krojonych orzechów włoskich
  • Biszkopt jasny:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki
  • Masa cytrynowa:
  • 2 masła
  • 1 cytryna
  • Cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • Bezy małe
  • Polewa
  • Cukrowa posypka

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowo- orzechowy torcik
Wykonanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka, mąkę, orzechy i bułkę tartą, proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i pieczemy w tortownicy o śr. 24cm do 30 minut w 180 stopniach. Przekrawamy na pół. Biszkopt jasny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka, mąkę pszenną , proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Masa cytrynowa: Masła ucieramy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem na puch. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- połowa masy- biszkopt jasny- reszta masy- biszkopt orzechowy- polewa- dekoracja posypką i bezikami