monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Cytrynowo-owocowy torcik bez okazji

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szukam sposobu na wiosnę:),może się skusi i zajrzy do nas na takiego torcika? co myślicie?:)

Cytrynowo-owocowy torcik bez okazji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowo-owocowy torcik bez okazji

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-owocowy torcik bez okazji
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.Ciagle miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia a następnie je przesiać przez sito. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać sok z cytryny i skórkę. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez 20-25 minut. Następnie pozostawić do przestudzenia. Wyjąć z formy i położyć na blacie wyłożonym papierem do góry nogami i zostawić aby całkiem ostygł.Nasączenie: Gorącą wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie nasączyć biszkopt po całości ( biszkopt ma być mokry ale nie pływać).Przełożenie/dekoracja: Do wysokiej miski wlać śmietanę dodać cukry, oraz sok z cytryny. Zacząć miksować na najwyższych obrotach, w między czasie dodać zagęstniki i ubić śmietanę na sztywno. Gotową śmietanę rozsmarować na biszkopcie na wierzchu i po bokach i posypać startą skórką z cytryny. Następnie układać na wierzchu owoce według własnego uznania. Przed podaniem schłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę. Zaprosić rodzinkę, przyjaciółki lub sąsiadki i czekać na wiosnę zajadając się pysznym torcikiem. Smacznego!
Cytrynowo-owocowy torcik bez okazji
białka ubić na sztywno i dodawać cukier
Cytrynowo-owocowy torcik bez okazji
dodawać po 1 żółtku a następnie dodać maki i sok z cytryny
Cytrynowo-owocowy torcik bez okazji
gotowy biszkopt piec około 20-25 min w 180 st
Cytrynowo-owocowy torcik bez okazji
ubitą śmietanę rozsmarować na biszkopcie i posypać skórką z cytryny a potem układać owoce