2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Cytrynowy ananasek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mięciutki puszysty biszkopt, orzeźwiający mało słodki krem z ananasa i kwaskowa galaretka cytrynowa tworzą smaczną całość. Polecam to ciasto na wszelkie okazje.

Cytrynowy ananasek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowy ananasek

 

 

  • Krem:
  • 1 puszka ananasa
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 szklanka wody
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 żółtka jaj

 

  • Dekoracja:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • listki melisy
  • plasterki cytryny

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowy ananasek
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier,zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka,a następnie zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny i łyżką soku cytrynowego. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 23/39 cm.Piec 25 minut w temp 160*c. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę-ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy ładnie się kroi. Krem: Ananasy osączyć z zalewy zagotować zalewę z łyżka cukru i połową szklanki wody,w pozostałej połowie wody rozprowadzić proszek budyniowy wlać do wrzącego soku i ugotować budyń.Wystudzić. Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu oraz żółtka zmiksować pod koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy.Tak przygotowanym kremem przełożyć biszkopt,zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi przygotowanymi wg przepisu na opakowaniu.Udekorować schłodzić w lodówce.
Cytrynowy ananasek
ciasto biszkoptowe wylewamy do blaszki pieczemy
Cytrynowy ananasek
na soku ananasowym gotujemy budyń studzimy
Cytrynowy ananasek
miksujemy krem przekładamy zimne ciasto chłodzimy

Tagi:

ciasto