Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Cytrynowy kurczak z cieciorka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Danie jest bardzo orzeźwiające i kremowe dzięki dodatkowi cytryny oraz mascarpone, chrupkości dodaje mu cieciorka

Cytrynowy kurczak z cieciorka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowy kurczak z cieciorka

 

  • cieciorka 1 puszka (400g),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pierś z kurczaka 550g,
  • 1/2 cytryny,
  • bulion 650ml,
  • sól,
  • pieprz,
  • cynamon 1/3 łyżeczki,
  • kurkuma 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1/3 łyżeczki,
  • mascarpone 2 łyżki,
  • rodzynki 4 łyżki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki wody,
  • nitki chili,
  • natka pietruszki,
  • masło do smażenia,
  • ryż pełnoziarnisty do podania

Sposób przygotowania:

Cytrynowy kurczak z cieciorka
Pierś z kurczaka kroimy w paski, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek na złoto. Kolejno dodajemy kurczaka i smażymy na rumiano z każdej strony. Mięso przekładamy do większego rondelka i zalewamy bulionem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy cieciorkę, skórkę startą z cytryny oraz cynamon, kurkumę i słodką paprykę. Dusimy całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy rodzynki, pokrojoną w krążki cebulę i mascarpone, kilka nitek chili i dusimy kolejne 15 minut w między czasie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy 1-2 łyżki sosu i wlewamy do rondelka mieszając. Sos podajemy z dodatkiem ryżu pełnoziarnistego, posypane natką pietruszki. Życzę smacznego :)
Cytrynowy kurczak z cieciorka
Pierś z kurczaka kroimy w paski, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem.
Cytrynowy kurczak z cieciorka
Mięso przekładamy do większego rondelka i zalewamy bulionem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Cytrynowy kurczak z cieciorka
Następnie dodajemy rodzynki, pokrojoną w krążki cebulę i mascarpone.