ula_94

ula_94

Kucharz
[Przepisów: 3]

Cytrynowy kurczak z zielonymi oliwkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cytrynowy kurczak to świetna propozycja dla tych, którzy lubią poczuć w ustach mieszankę różnych smaków- kwaśnej cytryny, gorzkich oliwek i ostrej cebuli.

Cytrynowy kurczak z zielonymi oliwkami i cebulą

Składniki:

Cytrynowy kurczak z zielonymi oliwkami i cebulą

 

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1/2 dużej cytryny ze skórkami
  • 3/4 słoiczka oliwek 250 g.
  • 2 duże cebule
  • przyprawa curry

Sposób przygotowania:

Cytrynowy kurczak z zielonymi oliwkami i cebulą
1. Podudzia z kurczaka przyprawiamy curry i odkładamy do lodówki na dwie godziny.

2. Następnie podudzia smażymy na oliwie z oliwek na patelni grillowej.

3. Wkładamy podudzia do naczynia żaroodpornego, a na pozostałej oliwie smażymy pokrojoną w piórka cebulkę.

4. Dołączamy do naczynia żaroodpornego: przysmażoną cebulkę, pokrojone w cienkie plastry cytrynę, ząbki czosnku i oliwki (niekrojone).

5. Całość pieczemy przez 2-wie godziny. Przez ostatnie 20 minut pieczemy bez folii aluminiowej w 220 stopniach Celsjusza. Zaś przez pozostały czas w 150 stopniach.

6. Podajemy z makaronem lub ryżem.