Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Cytrynowy placek Magdaleny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto ma przyjemny posmak cytrynowy. Będzie idealne na co dzień dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast.

Cytrynowy placek Magdaleny

Składniki:

Cytrynowy placek Magdaleny

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowy placek Magdaleny
Ścieramy skórki z cytryn i razem z mąkami, jajkami (oprócz tego jednego żółtka), margaryną i 10 dag cukru miksujemy na gładką masę. Następnie przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok. 40 min. Pod koniec pieczenia przygotowujemy cytrynowy lukier -miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany żółtko wraz z cukrem pudrem i wyciśniętym sokiem z jednej cytryny. Smarujemy nim wierzch ciasta i dekorujemy dwoma plasterkami cytryny. Wkładamy do lodówki na kilka minut tak aby lukier stężał. Gotowe :)