Cytrynowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepiej smakuje bardzo dobrze schłodzony

Cytrynowy sernik

Składniki:

Cytrynowy sernik

 

  • ciasto:
  • 4 łyżki masła
  • 180 g herbatników
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • Masa serowa:
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 600 g twarogu
  • 160 g kremówki
  • 3 białka
  • 1 opakowania galaretki cytrynowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Mus czekoladowy:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 400 g kremówki
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Cytrynowy sernik
1. Pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem i miodem. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, po czym schłodzić 2. Masa: galaretkę z żelatyną rozpuścić w 125 ml wody. Ser utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z galaretką i pianami z kremówki i białek, wyłożyć na spód. 3. Czekoladę roztopić z 2 łyżkami kremówki, przestudzić, dodać ubitą kremówkę i rozpuszczoną żelatynę. Wyłożyć na ser. Włożyć do lodówki i chłodzić co najmniej 4 godziny.