MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Cytrynowy sernik - light :)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cytrynowy sernik gotowany na kruchym otrębowym spodzie :)

Cytrynowy sernik - light :) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowy sernik - light :)

 

  • kruchy spód:
  • opakowanie otrębów granulowanych - użyłam otrębów z porzeczką "Kupiec" 130g
  • 1/3 masła
  • 1 łyżka słodziku / miód

 

  • masa serowa:
  • 700g sera białego (ja użyłam 200g sera w kostce, i 500g serka "Emilki")
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego (ma skrobię, więc zagęści masę)
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 100ml zaprawy cytrynowej
  • 3 łyżki słodziku / miód

 

  • "mus":
  • 100ml zaprawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka skrobi

Sposób przygotowania:

Cytrynowy sernik - light :)
kruchy spód: Tortownicę natłuszczamy odrobiną masła - tylko dno. Do miski wrzucamy masło, otręby granulowane i łyżkę słodziku - zagniatamy mocno ręką. Otręby wsypujemy na tortownicę i mocno dociskamy do dna - "przyklepujemy". Odstawiamy do lodówki na pół godziny masa serowa: Skórkę z cytryny ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Połowę cytryny wyciskamy, pozbywamy się pestek. Do garnka wbijamy jajka, dodajemy ser, skórkę, sok, słodzik i kisiel. Wstawiamy na gaz i cały czas mieszamy - bardzo łatwo się przypala! Gdy masa jest już gładka i gęsta, dodajemy zaprawę, i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. "mus": Zaprawę cytrynową wlewamy do garnuszka, dodajemy skrobię i podgrzewamy aż zgęstnieje.Na gotowy kruchy spód nakładamy masę serową i polewamy "musem". Zaprawę owocową można zastąpić większą ilością soku z cytryny, kisiel - budyniem waniliowym lub śmietankowym.
Cytrynowy sernik - light :)
Otręby granulowane mieszamy z masłem i masą wykładamy tortownicę
Cytrynowy sernik - light :)
Masę mocno dociskamy do dna i odstawiamy do lodówki
Cytrynowy sernik - light :)
Ostudzony ugotowany ser nakładamy na kruchy spód