anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Cytrynowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealna konsystencja i połączenie smaku cytryny z delikatnym twarogiem a to wszystko z owocami i oblane galaretką.

Cytrynowy sernik na zimno Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Cytrynowy sernik na zimno

biszkopt

  • 4 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki

masa serowa

  • 1 kg sera z wiadereczka
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jaja
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • Dodatkowo jedna galaretka owocowa na wierzch.

Sposób przygotowania:

Cytrynowy sernik na zimno
Biszkopt. Białka ubić na sztywno zasypać stopniowo cukrem i dodać żółtka oraz mąkę przesianą przez sito . Delikatnie wymieszać upiec w temperaturze 180 stopni ja użyłam tortownicy 24 cm. Masa serowa Galaretki rozmieszać w 1 szkl wody i odstawić by zaczęła tężeć.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem. Stopniowo dodać ser. Następnie ubić białka i dodać stopniowo do sera delikatnie wymieszać. Dodać również tężejącą galaretkę.

Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń i wylać tężejącą masę. Ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać całość tężejącą galaretką owocową.

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 
Cytrynowy sernik na zimno
biszkopt po upieczeniu dobrze wystudzić
Cytrynowy sernik na zimno
składniki dobrze utrzeć ja użyłam miksera
Cytrynowy sernik na zimno
ser dodawać partiami aby się dobrze połączył
Cytrynowy sernik na zimno
dodatek piany spraw ze masa będzie bardzo puszysta
Cytrynowy sernik na zimno
galaretę należy idealnie połączyć z resztą
Cytrynowy sernik na zimno
sernik należy przygotować w tortownicy w której piekliśmy biszkopt