SUPERPRZEPIS

Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką Więcej zdjęć (5)

Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką pomarańczową. To moja wariacja na temat ciasta Zbysiowej - budyniowego z serem na kruchym cieście :)

Składniki:

Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko (białko idzie do masy serowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy do dań słodkich Kamis
  • WARSTWA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • WARSTWA SEROWA:
  • 50 dag sera trzykrotnie mielonego na sernik
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dag miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 białko (żółtko poszło do ciasta)
  • 1 cytrynowy budyń bez cukru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • szczypta soli
  • 10 dag smażonej skórki pomarańczowej + łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką
KRUCHE CIASTO: Blaszkę o wymiarach 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę i zimne masło. Posiekać na kruszonkę, dodać jajka i żółtko, wymieszać nożem, szybko zagnieść ciasto i wykleić nim dno blaszki. WARSTWA BUDYNIOWA: Budynie i mąkę rozmieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i zagotować mieszając. Gorący budyń wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię i odstawić do wystudzenia. WARSTWA SEROWA: Miękkie masło spienić, utrzeć najpierw z cukrem, a następnie z dodawanymi na zmianę żółtkami i porcjami sera, wymieszać z aromatem cytrynowym i sypkim budyniem. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Skórkę pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy i ponownie delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termoobiegu). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką
Ciastem wykleić dno przygotowanej blaszki.
Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką
Na ciasto wyłożyć gorący budyń i wyrównać.
Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką
Na wsytudzonym budyniu rozprowadzić masę serową.
Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką
Piec około godziny i wystudzić w uchylonym piekarniku.