SUPERPRZEPIS

Cytrynowy sernik z polewą kajmakową

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową Więcej zdjęć (5)

Pyszny serniczek na kruchym cieście. Kwaśny posmak masy serowej idealnie komponuje się ze słodką polewa kajmakową.

Składniki:

Cytrynowy sernik z polewą kajmakową

 

  • kruche ciasto
  • 1 szkalnka mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g miekkiego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

 

  • masa serowa
  • 1 kg zmielonego sera
  • 5 jajek
  • 100 g miekkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

 

  • polewa kajmakowa
  • 200 g masy kajmakowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • oraz
  • skórka cytrynowa do posypania

Sposób przygotowania:

Cytrynowy sernik z polewą kajmakową
Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 28x25. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i podpiec ciasto aż lekko się zarumieni ok 15 -20 minut. Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie porcjami dodawać zmielony ser. Dodać też sok z cytryny i otarta skórkę oraz budyń. Wszystko dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakowa i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Gotową polewą posmarować wystudzony sernik. Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką cytrynową.
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową
Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową
Potem schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 28x25. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i podpiec ciasto aż lekko się zarumieni ok 15 -20 minut.
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie porcjami dodawać zmielony ser. Dodać tez sok z cytryny i otarta skórkę oraz budyń.
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto