grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Cytrynowy tort limoncello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cytrynowy tort z dodatkiem włoskiego likieru limoncello, produkowanego z cytryn z Sorrento. Idealny tort na upalne dni, orzeźwiający, wilgotny i niesamowicie puszysty.

Cytrynowy tort limoncello Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowy tort limoncello

Cytrynowy biszkopt

  • 200 g mąki pszennej
  • 160 g masła
  • 100 g cukru
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru waniliowego
  • 125 ml limoncello
  • 4 jaja
  • 1 cytryna

Krem limoncello

Sposób przygotowania:

Cytrynowy tort limoncello

Przygotowanie biszkoptu

Cytrynowy tort limoncello
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie biszkoptu rozpoczynamy od rozpuszczenia i ostudzenia masła.

Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy, likier limoncello oraz rozpuszczone masło.

Na koniec stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ciasto przelewamy do formy do pieczenia o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut do uzyskania złotego koloru.

Przygotowanie kremu limoncello

Cytrynowy tort limoncello
Przygotowany krem przykrywamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz.

Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz likier limoncello.

Na koniec stopniowo wlewamy mleko. Masę mieszamy, następnie przelewamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia.

Krem ciągle mieszając, gotujemy, aż zgęstnieje.

Krem odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.

Przygotowanie tortu

Cytrynowy tort limoncello
Przed podaniem tort schładzamy ok. 1 godziny.

Przestudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty, które smarujemy kremem limoncello. Kładziemy jeden blat na drugi.

Tort dekorujemy kremem, plasterkami cytryny oraz listkami mięty.

Tagi:

ciasto tort