SUPERPRZEPIS

Cytrynowy tort lodowy

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Cytrynowy tort lodowy Więcej zdjęć (5)

Torcik ma genialny cytrynowy, orzeźwiający smak, który doskonale łączy się z słodką bezą. Taki lodowy tort idealnie sprawdzi się jako deser w letni, słoneczny dzień. Polecam do kawy zamiast tradycyjnego ciasta.

Składniki:

Cytrynowy tort lodowy

SKŁADNIKI

  • 1 gotowy blat bezowy o średnicy 18 cm (do kupienia w cukierni),
  • 1, 5 szklanki śmietanki 30%,
  • Około 5 cytryn,
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 220 gram cukru,
  • 100 gram masła,

Dodatkowo

  • Czekolada do dekoracji,
  • Stokrotki do dekoracji,
  • Małe bezy do dekoracji,
  • Plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cytrynowy tort lodowy

ETAP 1

Cytrynowy tort lodowy
z potrzebnych owoców wyciskamy sok

Z cytryn wyciskamy sok. Gotowego soku powinna być pełna szklanka.

ETAP 2

Cytrynowy tort lodowy
gotujemy cytrynowy budyń

Tak przygotowany sok przelewamy do garnka. Dodajemy do niego masło oraz cukier. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Oddzielnie w innym garnku miksujemy delikatnie jajka. Do zmiksowanych dodajemy gorący sok z cukrem i masłem. Całość zagotowujemy razem na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa wyraźnie „bąbelkuje” zdejmujemy ją z ognia i studzimy.

ETAP 3

Cytrynowy tort lodowy
na dnie tortownicy umieszczamy bezowy spód

Między czasie bezowy blat wykładamy na dnie tortownicy.

ETAP 4

Cytrynowy tort lodowy
budyń łączymy ze śmietanką

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy zimny cytrynowy budyń.

ETAP 5

Cytrynowy tort lodowy
cytrynową masę wykładamy na bezowe ciasto

Gotową, cytrynową masę wykładamy na bezowy spód. Całość zamrażamy. Gotowy tort wyjmujemy, dekorujemy go rozpuszczoną czekoladą, która pod wpływem zimna natychmiast na nim zastygnie. Dodatkowo torcik dekorujemy stokrotkami, bezami i plasterkami cytryny.

Tagi:

ciasta torty