Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Czarna rzepa karmelizowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czarna rzepa -kiedyś bardzo popularna , potem pozostała w użytku w zasadzie tylko w medycynie naturalnej

Czarna rzepa karmelizowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czarna rzepa karmelizowana

 

  • 1 czarna rzepa
  • masło ( najlepiej klarowane)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu

 

Sposób przygotowania:

Czarna rzepa karmelizowana
Rzepę umyć . Obrać ze skórki . Ponownie umyć . Pokroić w bardzo cienkie plasterki ( jak na chipsy ) . Rozłożyć i lekko posolić . Na patelni rozgrzać masło . Układać plasterki rzepy i smażyć partiami przewracając ( ja robię to za pomocą 2 widelców ). Gdy zaczną lekko brązowieć dołożyć na patelnię 1/2 łyżeczki miodu i doprowadzić do rozpuszczenia . Mieszając pokryć nim plasterki rzepy. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu . Zmienić masło na patelni i powtórzyć czynności .Z 1 rzepy wychodzą 4 takie porcje . Można podjadać jako przekąskę , albo podawać do gotowanych mięs ( sztukamięs ).
Czarna rzepa karmelizowana
Jak sie uda kupić czarną rzepę to już wszystko jest
Czarna rzepa karmelizowana
Umyc i obrać dokładnie rzepę - ważne by nie była ,, zdrewniała"
Czarna rzepa karmelizowana
Pokroić w bardzo cienkie plasterki ( tak jak chipsy)
Czarna rzepa karmelizowana
Smażyc na maśle , a potem dodać miód i karmelizować go