Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Czarne kluski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealny dodatek do pieczonych mies np. gęsi z sosem. Z modrą kapustą tradycyjny obiad śląski.

Czarne kluski

Składniki:

Czarne kluski

 

 

 

Sposób przygotowania:

Czarne kluski
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Płyn odcisnąć i zachować. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Podzielić ziemniaki na 4 części, jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (1/4 ziemniaków). Dodać odcedzone utarte ziemniaki, wymieszać całość, jeżeli masa jest bardzo sucha dodać odrobinę płynu z utartych ziemniaków. Wyrabiać na jednolitą masę. Formować kulki. Wodę zagotować, osolić. Rozprowadzić ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej w pół szklanki wody i wlać do garnka z gotującą się wodą. Gdy woda w garnku znów się zagotuje, wrzucać pojedynczo kluski. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze kilka minut. Podawać z sosem do pieczonych mięs.