ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Czarne muffiny z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste w wykonaniu muffinki, wyglądają ładnie i smakują wyśminicie.

Czarne muffiny z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czarne muffiny z białą czekoladą

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 80 g białej czekolady
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czarne muffiny z białą czekoladą
Mleko, olej i jajka wlewamy do miseczki, roztrzepujemy te składniki łyżką, do momentu aż wszystkie się połączą. W drugiej miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sodę, kakao oraz cukier waniliowy. Mieszamy. Do suchych składników dolewamy wymieszane wcześniej mokre. Wszystko mieszamy razem za pomocą miksera. Gdy powstanie gładka masa, dodajemy kawałeczki białej czekolady, i mieszamy ciasto łyżką. Do foremek nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Muffiny dekorujemy cukrem pudrem.
Czarne muffiny z białą czekoladą
Z podanych składników uzyskamy 12 muffinek.
Czarne muffiny z białą czekoladą
Do muffinek używamy mąki pszennej typu 450 lub 500.
Czarne muffiny z białą czekoladą
Ciasto mieszamy za pomocą miksera, na wysokich obrotach.
Czarne muffiny z białą czekoladą
Biała czekolada wspaniale komponuje się ze smakiem kakaowego ciasta.