edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Czarne oczko z klopsikami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Cały obiad w jednym garnku? Czemu nie? Wystarczy trochę warzyw, mielonego mięsa i fasolka o wdzięcznej nazwie wspięga wężowata lub, jeśli ktoś woli, fasolka czarne oczko :)

Czarne oczko z klopsikami

Składniki:

Czarne oczko z klopsikami

 

Sposób przygotowania:

Czarne oczko z klopsikami

ETAP 1:

Czarne oczko z klopsikami
Masę dokładnie wyrobić i uformować klopsiki.

Mięso bardzo dokładnie wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Z masy, zwilżając dłonie zimną wodą, utoczyć kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego.

ETAP 2:

Czarne oczko z klopsikami
Klopsiki usmażyć na rozgrzanym oleju, osączyć.

Klopsiki obtoczyć w mące i usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

ETAP 3:

Czarne oczko z klopsikami
Warzywa pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.

Marchew, cebulę i czosnek obrać.
Marchew, paprykę i cukinię umyć.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i białe włókna.
Warzywa pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
Fasolę osączyć z zalewy.

ETAP 4:

Czarne oczko z klopsikami
Kolejno dodawać marchew, paprykę, cukinię, fasolę i klopsiki>

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po chwili dołożyć czosnek.
Co 2-3 minuty dodawać kolejno: marchewkę, paprykę i cukinię.
Podlać wodą, dodać paprykę w płatkach, majeranek, cząber, kminek, sól i pieprz.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
Dodać osączoną fasolę, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Na koniec dodać klopsiki i razem gotować wszystko kilka minut, aż smaki się połączą.