paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Czarne serca - jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mój Synek jest na etapie słuchania piosenek dzięcięcych. Jedną z jego ulubionych są "czarne jagódki" I właśnie ta piosenka zainspirowała mnie do stworzenia jagodzianek w kształcie serc.

Czarne serca - jagodzianki

Składniki:

Czarne serca - jagodzianki

Zaczyn

Bułeczki

Nadzienie

  • 500 ml jagód
  • cukier kryształ

Do posmarowania

Sposób przygotowania:

Czarne serca - jagodzianki
1. Do miski dodajemy składniki zaczynu, i dostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsceZrobić zaczyn z mleka drożdży i cukru.

2. Resztę składników na bułeczki umieścić w misce, dodać zaczyn i wyrobić(Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde). Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Włożyć do miski , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

3. Ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.

4. Każdą część rozwałkować na placuszek.

5. Jajko rozbełtać z mlekiem.

6. Każdy placuszek delikatnie smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy cukrem oraz wykładamy jagody. Szczelnie zwijamy

7. Zwiniętego placuszka zwijamy w pół i ostrym nożem przecinamy go w połowie na pół ( zostawiając 2cm od góry)

8. Nadcięte części wywinąć na boki, tworząc kształt serca. Układamy je na blaszce w dużych odstępach ponieważ urosną dość duże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni

Tagi:

jajko jajka