MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Czarniak ze szparagami w sosie holenderskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny obiadek - ryba z grilla, zielone szparagi i sos holenderski z limonką domowej roboty - polecam

Czarniak ze szparagami w sosie holenderskim

Składniki:

Czarniak ze szparagami w sosie holenderskim

 

 

 

Sposób przygotowania:

Czarniak ze szparagami w sosie holenderskim
Rybę nacieramy solą i pieprzem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Na koniec posypujemy skórką z cytryny i polewamy sokiem z połowy owocu. Szczelnie zamykamy w pojemniku i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Sos holenderski. Masło rozpuszczamy. Pozbywamy się "piany", która wytworzyła się na jego powierzchni. Żółtka z solą i pieprzem miksujemy nad parą. Następnie dodajemy sok z połowy limonki i skórkę z całego owocu. Gdy masa jest gęsta, i jednolita stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cały czas miksując. Rybę smażymy na patelni grillowej z dwóch stron. Najpierw na dużym ogniu, następnie na średnim. Ma się lekko zarumienić. Na talerz nakładamy szparagi i rybę. Polewamy sosem. Smacznego