Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Czarno-biała rolada bez zawijania

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolorowa rolada dla niej i dla niego, takie ciasto może być wspaniałym prezentem na walentynki i nie tylko.

Czarno-biała rolada bez zawijania

Składniki:

Czarno-biała rolada bez zawijania

Ciasto

Krem

  • puszka masy kajmakowej o smaku tiramisu
  • 250 ml mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • łyżka żelatyny
  • kieliszek likieru czekoladowego

Sposób przygotowania:

Czarno-biała rolada bez zawijania
Białka oddziel od żółtek po czym ubij je z cukrem na sztywną i gładką pianę, po chwili dodając żółtka oraz przesianą mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszaj tak aby nie było żadnych grudek.

Gotowe ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao a do drugiej cukier wanilinowy, oba ciasta przełóż do oddzielnych rękawów cukierniczych.

Dużą blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyciskaj na nią, na przemiennie długie pasy jasnego i ciemnego ciasta zaczynając od jednego z rogów blachy.

Gotowe ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st na 20min.

W między czasie przygotuj masę.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną piane, po czym dodaj do niej serek mascarpone i już na najniższych obrotach miksera połącz wszystko razem.

Kiedy masa będzie gładka i bez grudek zacznij do niej dodawać masę kajmakową, a kiedy i ona się połączy ze śmietanką wtedy dolej alkohol i rozpuszczoną żelatynę.

Upieczonym ciastem wyłóż dno i brzegi sporej keksówki, na to wylej gotowy mus, wierzch przykryj zbędnymi kawałkami ciasta.

Gotową roladę odstaw do stężenia.