Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Czarno-biała szarlotka z kokosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna czarno- biała szarlotka z pianką kokosową. Ciasto na każdą okazję. Warto je przygotować. Polecam gorąco!!!

Czarno-biała szarlotka z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czarno-biała szarlotka z kokosem

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 15 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 białek
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Czarno-biała szarlotka z kokosem
Mąkę przesiej, połącz z margaryną. Dodaj żółtka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao. Zagnieć i włóż do zamrażarki. Jasną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszkę (wymiary 22x25 cm). Jabłka obierz. Połowę owoców zetrzyj na tarce, a połowę pokrój w kostkę. Jabłka wymieszaj z cynamonem i wyłóż na blachę z ciastem. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier oraz wiórki kokosowe. Pianę wyłóż na jabłka. Na wierzch zetrzyj ciemne ciasto z zamrażarki. Piecz godzinę w temperaturze 170 stopni.
Czarno-biała szarlotka z kokosem
Mąkę przesiej, połącz z margaryną. Dodaj żółtka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto.
Czarno-biała szarlotka z kokosem
Podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao. Zagnieć i włóż do zamrażarki. Jasną część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszkę (wymiary 22x25 cm).
Czarno-biała szarlotka z kokosem
Jabłka obierz. Połowę owoców zetrzyj na tarce, a połowę pokrój w kostkę. Jabłka wymieszaj z cynamonem i wyłóż na blachę z ciastem.
Czarno-biała szarlotka z kokosem
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier oraz wiórki kokosowe. Pianę wyłóż na jabłka. Na wierzch zetrzyj ciemne ciasto z zamrażarki. Piecz godzinę w temperaturze 170 stopni.